Quan em pregunten per les xarxes socials els clients potencials, sol anar així:

– Vull obrir un twitter/facebook/linkedin.
Per què vols twiter/facebook/blog/linkedin?
– “Perquè hem d’estar a tot arreu”

¿Per què es diu que “hem d’estar a tot arreu?” Bé, perquè sabem la importància de les xarxes socials, llegim els informes, assistim a les conferències, estem a Linkedin, naveguem per portals de màrketing, hem vist la pel·lícula “la red social”, etc…

Però… Realment funcionen aquests espais? Fàcil i correcta resposta: Sí. Però amb un matís: fent bé les coses. O és que improviseu de la mateixa manera en totes les accions dels vostres negocis?

 

Mal enfocament d’estrategia en les xarxes socials

Si algú obra un espai d’aquests “perquè toca”, començem malament, molt malament:

 • En el millor dels casos, deixarem mort l’espai, tal y com fan el 51% dels Twitters sense activitat o el 40%  de la mitja de la resta d’espais.
 • En el pitjor dels casos, invertirem una sèrie de recursos, bàsicamen temps, que serviràn de ben poc.

Imginem-nos que utiliztem el recent creat Twitter/Facebook/linkedin/blog…  ja el tenim i “l’hem” d’utilitzar. Evidentment l’omplirem de “coses” seguint els concells d’alguns articles de “com triomfar”:

 • “La meva facturació va bé”
 • “M’he comprat una nova furgoneta”
 • “Quin bon dia que fa”
 • “Feliç divendres a tothom”
 • Nota mental: “He de copiar-enganxar les notícies del sector”
 • Nota mental 2: “He de retuitejar les coses que m’agraden”
 • etc…

Preguntem-nos: a qui l’interessa això? Realment és la imatge que volem donar a algú que casualment s’interessa per “allò nostre”? Si no estem convençuts nosaltres mateixos, a qui esperem convèncer?

Ens menteixen tots els articles sobre “com triomfar en les xarxes socials?” No. Hi ha articles magnífics per la xarxa, com ara, “Com utilitzar Linkedin per a general Leads”, “Twitter com a estratègia de màrketing” i molts més..

Però parteixen de la base de que ja estem “socialitzats”. Presuposen una actitud que hem d’apendre, assumir i, de moment, “no sabem fer-ho”. Costa.

El bon camí a les xarxes socials: el canvi d’actitud.

Tenim aquella capacitat, però no ho sabem! La nostra actitud a Internet ha de ser la mateixa que en fires, menjars d’empresa, converses telefòniques o converses amb empleats / companys. No  podem esperar “vendre” a través d’Internet de la mateixa forma que a la resta de canals si no prestem l deguda atenció amb, com a mínim, el mateix esforç.

En els mitjans en els que estem acostumats a actuar (insistim: una fira, un sopar, un networking…) demostrem expertise parlant sobre:

 • Els projectes que ens defineixen
 • Com està el sector
 • De l’intrusisme i com destacar
 • De la premsa dolenta que rep el noste tipus de negoci
 • De com cuidem els detalls o els processos
 • La unitat de negoci que acabem d’encarrilar
 • La idea de nova aplicació de producte
 • La innovació de tal nou servei
 • De com enfocarem una campanya d’ofertes
 • De què hem vist a l’última fira
 • De els nostres últims projectes
 • De com hem transformat l’empresa als nous temps
 • etc…

En canvi, quan ens sentem a escriure a Facebook, twitter, linkedin, etc… ens bloquejem. Només podem pensar en formalitats, missatges estudiats i corporatius o en fer servir aquells botons fàcils de “recomenar això”. Per molt que ens esforçem, sempre acabem igual.

En realitat, ho sabem fer

Si analitzem el nostre dia a dia veurem que, de forma natural ( per una experiencia i control de la resta de mitjans) comentem sobre el nostre negoci i amb això demostrem als colaboradors, proveedors, empleats i clients que som experts i ens diferenciem de la resta (per a bé o per a malament no fem el mateix que tothom). I som bons fent-ho ja que el nostre negoci depen d’això!

Així que, una vegada analitzats, inclús apuntats, tots els temes que aconseguim treure en el dia a dia de forma natural ( i insoncsientment) ens adonarem que sí sabem fer-ho. Només queda temps, esforç i ganes de traslladar-ho al nou mitjà: adaptar-se i evolucionar.

A la llarga es convertirà en una cosa natural, però hem de canviar de “chip” per a poder arribar a ser “social”. Després ja llegirem articles sobre el poder de les xarxes socials i buscarem com rendibilitzar-les…, però primer el canvi de mentalitat i començar per el principi.

El primer pas, on aplicar aquest canvi d’actitud

Un exercici, el primer pas: intenteu mantenir un blog fresc i regular dins una web coperativa útil, actual i diferenciadora. Que sigui interessant de veritat, que aporti alguna cosa a qui ho pugui llegir i haureu fet el pas més important. Sense aquesta mentalitat, actitud i costum, més val que ens en oblidem de les xarxes socials. Agafeu el costum amb això i deixem les xarxes socials per al segon pas.

Necessiteu un curs accelerat? Endavant, llegiu qualsevol dels articles que trobareu per la xarxa com “com triomfar en les xarxes socials”. En la meva humilíssima opinió, si no començeu per el principi amb la “lliçó 1” (web corporativa + blog), aviat us veureu reflexats amb el exemple de “Mal enfocament d’estrategia a les xarxes socials”.

Creieu-me, per als que sí sabem qui (o què) va ser El Cobi de Mariscal (en el 1992), ens toca viure la tercera/quarta/cinquena adaptació a els nous costums (paradigmes, maneres de viure, formes d’expressió, mitjans de comunicació…). I això NO és nou: la actitud és la clau.

I bé… quan estem preparats només faltarà trobar qui ens defineixi una bona estratègia adequada als nostres objectiud, ens indiqui a on serem més efectius, on hem de concentrar els nostres esforços, a què haurem d’atendre / estar atents / respondre, ens configuiri el panell de control del “buzz”, ens dongui una visió externa i imparcial, etc. però això ja és un altre tema.

“Sembra un acte i colliràs un hàbit. Sembra un hàbit i colliràs un caràcter. Sembra un caràcter i colliràs un destí”