La seguretat no és un tema nou. L’aparició dels primers PC va venir acompanyada dels primers virus. Gairebé eren divertits i tot. Els primers que van aparèixer com el virus pong o el falling letters que entraven per un disquet (5,25” o 3,5”) infectat. Des d’aleshores hem viscut amb anti-virus i anti-malware que infecten els ordinadors i altres dispositius. I a les webs què passa?

 

I els websites? Tenen virus?

Els “hackejos” de webs també tenen història que us podem explicar amb un cafè o una cervesa com un conte de l’avi. Amb la novetat que avui dia són silenciosos: no te n’adones perquè així poden seguir fent el mal que volen (spam, phishing, atacar altres webs, robar informació…).

La solució sembla simple: securitzar i tenir actualitzat tot.

Però sabeu què? Actualitzar el vostre wordpress també pot inutilitzar-lo, a més de ser cada cop més complex, arriscat i car (plugins i themes de pagament).

És més, les pràctiques habituals com les còpies de seguretat s’han complicat. Ara hem de tenir una política de còpies complexa i cara. Per exemple, necessitem emmagatzemar-les fora del propi servidor per evitar coses com el que va passar fa uns mesos en un incendi en un dels datacenters (ón són els servidors) molt important a Estrasburg cosa que ha inutilitzat mil·lions de webs.

Per què manteniment i per què és tant complex i difícil

Ja vam parlar de la importància de la securització i el manteniment WordPress fa 3 anys aquí a Dinàmic a “En mans de quí està la teva web?

I perquè en parlem de nou? Per dos motius que no semblen relacionats però que comparteixen solució:

  • Hackers: el darrer any, lamentablement per el motiu que s’ha produït, hem tingut una important entrada de nous clients arrel d’intrusions, bloquejos de web, hackejos, etc… en les seves webs que hem passat a gestionar nosaltres. Netejar i securitzar webs ha estat una tasca recurrent en webs no controlades, fins després del hackeig, per nosaltres.
  • Greu malfuncionament: aquest darrer any també hem resolt diferents malfuncionaments de les webs. D’un dia per l’altre deixen de fer el que se suposa que han de fer, arribant a incapacitar tant la part que veu un visitant com l’administració de la web. Les actualitzacions “pulse aquí para actualizar” que tant fàcils semblen, poden inutilitzar – i de fet ho han fet recentment a qualsevol lloc web complex – la web deixant-nos amb la boca oberta i sense saber què fer.
  • RESUM : Aleshores, si actualitzem la web ens deixa de funcionar i si no ho fem ens entren hackers.

En aquest article hem exposat el problema. La solució és ser conscients de que la vostra web requereix d’un bon manteniment fet per un equip capaç i preveure una partida anual als nostres presspostos anuals. Sí, si ets un autònom instal·lador d’aire acondicionat també.

Et recomanem veure l’Article en el que aprofundim en la solució “Evita problemes a la web, preveu els costos de manteniment