Porto gairebé 20 anys enviant emails i era (en passat) una de les “eines” d’Internet fàcils de fer servir, que ho aguantaven tot, revolucionàries, gratuïtes i que pràcticament no havien canviat en aquests anys.

Bé, doncs això s’ha acabat:hem d’aprendre a enviar emails. L’email ja no és fàcil, deixarà de ser gratuït en breu (per a empreses) i té moltes coses noves per aprendre.

 

Però si ho faig com sempre, què ha canviat?

El missatges automatitzats, l’spam, les newsletters, les desenes (centenars) de missatges entrants i sortints del nostre email han “cansat” a tothom, sobretot a les empreses que no en treuen res d’això, i en canvi estan augmentant constantment les seves inversions en infraestructures. Parlem de departaments de sistemes de grans empreses i proveïdors de correu (p.e. Hotmail i Gmail) i comunicacions (p.e. Telefónica).

Per tant, els enviaments s’hauran de fer bé: tot el que fem a partir d’ara sumarà i restarà punts.

 

5 normes básiques: com enviar emails. A estudiar!

  • No envieu un missatge a una direcció inexistent repetidament; d’aquesta manera demostreu que no sou humans o que no esteu capacitats per fer servir un email a ulls d’un servidor de correu (que, a la seva manera, ja ens ha avisat diversos cops). Dur, però cert. Elimineu les adreces inexistents dels vostres contactes.
  • Envieu emails al mínim nombre de destinataris possible. I no, no compta fer-ho de 5 en 5. És el mateix enviar-ne 50 que enviar-ne 10, 10, 10, 10 i 10. Si voleu enviar un email a més de 5 persones molt probablement estareu incomplint el punt 1 i el punt 3 (com a mínim), a més de posar-nos “en una fila a part” per a ser revisat a fons. Si s’ha de fer un enviament “massiu” (nota de premsa, newsletter, comunicació a clients, etc.) hem de fer servir un programa de enviament professional (emailmarketing, veure al final).
  • Assegureu-vos que la persona a la quan enviem l’email estarà interessat el nostre email. Avui dia tothom té un “silenciar”, “bloquear” o directament “este es un correo no desado”. Per tant, evitar:missatges no personalitzats,missatges automàtics, reenviament debromes/acudits massius, enviara una BBDD de contactes (per petita que sigui o interessant que ens pensem que és el que enviem),enviar comunicacions a qualsevol persona de la que tinguem un email, etc… Qalsevol d’aquestes accions farà que la vostra reputació (ara en parlarem) es vegi perjudicada. Consell: personalitzeu un per un i envieu emails valuosos.
  • Atent als missatges (estranys) dels servidors de correu “undeliberable message”, “postmaster”, etc. Apreneu a llegir-los, interpretar-los i actuar en conseqüència (p.e. elimineu destinataris inexistents). Ignorar-los és el preludi d’una desgràcia, probablement un bloqueig de la recepció de mails.
  • Compte amb el reenviament d’emails ha esdevingut un dels principals focus de bloquejos. Emails que rebeu a la “uni” o a “hotmail” o “aquella adreça antiga” i que voleu que es reenvïin a una altra adreça que “sí fem servir” ens portaran problemes (p.e. també es reenvia l’SPAM). Madurem. Parlem amb el nostre proveïdor de correu o assessorem-nos sobre com definir àlies o com fer servir un gestor de correu una mica avançat (carpetes, automatismes, etiquetes, etc.) on et puguem configurar diversos comptes d’email de forma organitzada.

Tots aquests canvis estan justificats. No en podem oblidar ni un. I si no estem convençutt, preguntem, aprofundim en el tema i aprem per entendre la necessitat.

Voleu uns trucs per evitar tenir que seguir aquestes normes?

No existeixen, Tornem a llegir l’apartat de les 5 normes! Insisteixim en qué “no en podem oblidar ni un. I si no estem convençuts, preguntem, aprofundim en el tema i aprem per entendre la necessitat”.

Si algú ens diu que ell té un truc, que no li passa res, que ell en sap… la seva afirmació falla per algún lloc. O bé li queden 2 dies perquè el bloquegin, o bé desconeix que cap (o gairebé cap) dels correus que envia arriben al destinatari , o bé té el privilegi d’estar en una enorme xarxa (p.e. universitat) on la reputació costa més de perdre (i per tant té 6 mesos més abans el responsable de la xarxa li talli el servei), o bé és un d’aquells que sempre compra més barat, sempre té contactes i mai paga impostos sense que l’enganxin, o bé tot junt a l’hora.

La teva reputació compta

Tot i que el funcionament de tot això és complex i hi intervenen molts aspectes a diferents nivells (registres DNS, sender reputation, backlists, abuses, autoritats, certificacions, scores, etc.) podem entendre-ho fàcilment en termes de reputació.

Ara el nostre email té reputació. Sumem i restem punts i tenim una “puntació”. Cada email enviat per segon cop a una adreça que existeix és un punt negatiu. Si sumem punts negatius, la cosa es posa lletja. I la pitjor de les reputacions de una empresa, és la seva reputació pública. No, no és una mitjana.

Analitzem com funcionem a nivell de relacions humanes professionals, personals o familiars. Si algú ens falla, la seva reputació queda malmesa als nostres ulls i costa de recuperar-la; i si falla sovint, la seva reputació farà que es refredi la relació, fins a arribar al punt de retirar-li la paraula si comet errors greus o massa continuats. Entesos, no? Doncs la reputació online és igual.

Si seguim les normes anteriors, tot anirà bé, i com a mínim faràs tot el possible per tenir la teva reputació correcta.

Si no les seguim,tindrem molts problemes. Ens podem imaginar 2 dies sense emails? Pensem que si enviem un email a 100 destinataris, probablement estarem sumant mooolts punts de cop i comprant tots els números per tenir un problema.

Una solució: enviament professional amb eines d’email màrqueting

Si necessitem enviar circulars als clients, newsletters, etc. (primer assegurem-nos de seguir les altres 4 normes) aleshores necessitarem un programa professional. Ja hem dit que “el funcionament de tot això és complex” i només un programa professional controla tots aquests aspectes.

Només un exemple sobre què fa un d’aquests programes:
Abans d’enviar un correu electrònic, passa un estricte control antispam. Aquest filtre ens pot marcar com a spam (tot sumant punts) per qüestions tant sorprenents com per fer servir un paraula “sospitosa” al missatge o per posar un fons negre sobre lletra grisa o per tenir dues imatges i poc text en proporció o per mil coses més. Doncs bé, aquest programa ens avisarà per a què ho corregim. Tant fàcil com això.

I a més:
Elimina de la llista tot usuari que ho sol·liciti (sí, inclou un link amb aquesta eina tots els emails), elimina de la llista tot email incorrecte (per a no insistir), té una estructura de email (HTML) correcte.

I quan el sàpiguem fer servir ens agradarà:
Controla l’efectivitat (quantes obertures, a quí, etc.), permet segmentar (enviament a aquelles persones de parla anglesa residents a Barcelona i que són homes), permet tenir múltiples llistes, proporciona centenars de dissenys, és força fàcil de fer servir (relativament), s’integra amb la nostra web, etc.

El millor? Per a llistes petites (<2000) el cost és gratuït o irrisori (10$ al mes).

Un dels més coneguts és MailChimp.