En un context actual on més del 90% dels internautes accedeix a internet a través d’un dispositiu mòbil, té tot el sentit del món que el disseny web s’adapti a aquesta realitat.

Fins fa relativament poc, el més habitual en termes de confecció era centrar tots els esforços a nivell estètic, estructural i de comportament en la versió d’escriptori d’una plana i, a posteriori, adaptar-la a d’altres dispositius i a les seves relacions d’aspecte.

 

A dia d’avui, el pes del mòbil en el nostre dia a dia i la progressiva naturalització de la navegació fora de casa fa que el punt de partida sigui un altre: cal, en primer lloc, pensar un disseny mòbil atractiu i diferencial.

 

pexels photo 799443

Pensar en clau mòbil, una necessitat

Al dissenyar pensant en mòbils i tauletes, s’ha de tenir molt present la desigualtat pel què fa a la qualitat de connexió (i del propi dispositu) de cada usuari. Podem concloure, doncs, que un bon disseny Mobile First ha de tenir en compte diversos factors:

  • S’ha de centrar en allò més essencial
  • Ha de buscar el màxim rendiment multi-dispositiu
  • El disseny ha de ser totalment pensat i personalitzat per a Smartphones
  • Cal evitar l’ús d’imatges de gran pes i les característiques innecessàries (com els pop ups)
  • Ha de contenir un codi font simple i no redundant

 

A més, la simplificació del codi resultant afavoreix, en gran mesura, la definició d’un bon comportament responsive, una de les condicions sine qua non de cara a obtenir un bon posicionament SEO.

Des de l’any 2017, Google dona una importància capital a la versió mòbil d’una plana web i és el primer factor que té en compte en termes de posicionament.

Per tant, crear una web pensada i optimitzada per a la visualització en smartphones no és una opció. És una obligació.

 

AMP, l’origen

Per entendre millor tot el fenomen, és interessant rebobinar en el temps i situar-nos a l’any 2015, any en què Google decideix impulsar, juntament amb d’altres companyies com ara Twitter, el projecte AMP (Accelerated Mobile Pages).

Es tracta, en essència, d’un projecte de codi obert que pretén definir les bases per a la creació de llocs web pensats per a mòbil amb una velocitat de càrrega molt alta. Són planes que disposen d’un codi HTML tan lleuger que possibiliten un increment de velocitat d’entre el 15% i el 85% respecte d’una web estàndard.

Dins dels criteris d’AMP hi podem trobar la prohibició d’alguns tags HTML complexes (com ara els ‘form’), l’ús d’un codi CSS lleuger i reduir l’ús de Javascript a un conjunt de llibreries molt concretes.

Visita el lloc oficial de l’AMP.

(Introducció a l’AMP per a desenvolupadors Web)

Exemple Mobile First

Tot Roda

Es tracta d’un lloc web d’interès per als habitants de Roda de Ter i que suposa tota una mostra de simplifació al servei del rendiment i la facilitat d’ús.

 

Sin título Sin título sss

 

Visita la web de Tot Roda per a comprovar-ne, tu mateix, el funcionament.