“Valoració molt positiva” Aquest és el resum que la presidenta de l’Associació Qalidès (Mireia Torres), Terrers del Penedès ha fet de l’organització del primer ‘Debat Qalidès’ que ha portat per títol “La influència del sòl sobre l’expressió dels vins”.  Més d’un centenar de persones, entre cellers, institucions i representació de l’àmbit acadèmic van omplir el Fòrum Berger i Balaguer de Vilafranca del Penedès per sentir les conclusions de Claude i Lydia Bourguignon, directors des del 1990 del LAMS, principal laboratori d’anàlisis clíniques dels sòls a nivell mundial, i de Jaume Boixadera, cap del servei d’Ordenació Agrícola de la Generalitat de Catalunya. L’acte ha comptat amb la col·laboració de la DO Penedès. Dinàmic Comunicació se n’ha fet càrrec de l’organització i la comunicació.

 

 

Els assistents han omplert el Fòrum i han participat molt durant el debat posterior a les conferències, explica Mireia Torres. “Ha estat una experiència  única  tenir en directe els coneixements d’en Claude i la Lydia Bourguignon i d’en Jaume Boixadera”.
 
Debats que enriqueixen
 
El debat ha comptat amb l’assistència de diferent representació social, inclòs el jovent. “Necessitem també que els joves puguin tenir eines i coneixements i que creguin que  en la DO Penedès es poden fer grans vins. Des de l’associació Qalidès n’estem convençuts i creiem que la manera de prestigiar el Penedès a través de vins de terrers d’alta qualitat. Em sembla fantàstic que puguin venir universitaris o escoles d’agrònoms i fins i tot centres de recerca! Si generem aquests debats amb una visió científica amb experts mundials que ens poden aportar la seva visió, al final ens enriquirem tots”.

El primer ‘Debat Qalidès‘ ha posat sobre la taula que el respecte màxim a la biodiversitat del sòl  aconsegueix que “els vins reflexin millor el caràcter del terrer”. En Claude i la Lydia Bourguignon van explicar que hi han unes relacions complexes que uneixen el sol, els microorganismes, la vinya, els homes i  els animals i van enumerar algunes de les practiques agronòmiques que afavoreixen i d’altres que redueixen la biodiversitat del sol.

A partir d’aquesta introducció, en Jaume Boixadera  a través de la seva conferència “Els sòls del Penedès i les seves característiques” va fer una descripció  “d’un 50-60% dels sòls del Penedès”, explica la presidenta de Qalidès. A continuació, Francesc Olivella, director de la DO Penedès, va presentar un “mapa de sòls previ, encara inicial, que està elaborant la DO”.

Presentació d’un mapa de sòls previ

El ‘Debat Qalidès’ va encetar una certa polèmica, ja que per a alguns del assistents, el mapa presentat, no reflexava la totalitat dels sòls del Penedès. En aquest sentit, Mireia Torres és clara: “Aquest debat és molt positiu i al final ha hagut una entesa entre tots els assistents, ja que  tot depèn de l’escala en què es mira el mapa. Si es mira a gran escala, des de la DO Penedès, sempre es deixaran  d’incloure algunes classificacions dels sòls que existeixen”, explica la presidenta.  “A partir d’aquest mapa, cada elaborador o viticultor ha de fer un estudi més aprofundit de les seves parcel·les, del seu terrer, per tal de poder tenir un coneixement òptim del seu sòl i poder-lo gestionar”, conclou.

Properes edicions ‘Debat Qalidès’
 
L’èxit de la primera edició permet augurar propers debats, com així confirma Mireia Torres. “De fet diversos elaboradors que formen part de Qalidès han expressat la seva aposta per aquesta iniciativa i, per aquest motiu, ja puc afirmar que de ben segur que n’hi haurà una altra edició”, amb una temàtica més relacionada amb qüestions tècniques d’elaboració i producció de vins o bé  de les tasques de seva comercialització. Mireia Torres ha valorat molt positivament la col·laboració amb la DO Penedès, “que ens ha donat suport en tots els àmbits”.

Fotos de Fèlix Miró