Sota el títol “La influència del sòl en l’expressió dels vins”, organitza la primera edició dels ‘Debats Qalidès’ una aposta de l’Associació Qalidès, Terrers del Penedès, per donar a conèixer a la societat la ‘ciència vitivinícola’ que fa tan especials els vins de les diferents DO.

Aquest primer debat té com a convidats principals a Claude y Lydia Bourguignon, directors del laboratori LAMS, referència mundial en anàlisis clíniques dels sòls. Jaume Boixadera, cap del Servei d’Ordenació Agrícola de la Generalitat presentarà la seva ponència “Els sòls del Penedès i les seves característiques” on mostrarà una visió general del territori penedesenc.
La jornada, que se celebrarà al Fòrum Berger i Balaguer de Vilafranca del Penedès el proper dia 25 de març, començarà a les 9 del matí i es prorrogarà fins els 14h, incloent un tast de vins. Hi haurà servei de traducció simultània. Per a més informació www.qalides.cat/debat

La gestió permanent del sòl
Claude y Lydia Bourguignon són els directors del LAMS, Laboratoire d’Analyse Microbiologique des Sols, situat a la Borgonya, on fan les anàlisis clíniques, químiques i biològiques del sòl. Les més de 7.000 experiències portades a terme, han get que el laboratori sigui una referència mundial en la gestió permanent del sòl i que assessorin als principals cellers del món, entre ells Pingus i Gramona –aquest últim membre de Qalidès-.
El principal objectiu de la conferència serà mostrar als assistents què és l’agrologia: ciència de l’agricultura ecològica que té en compte les relacions que uneixen el sòl, els microbis, les plantes, els animals i l’home, unes relaciones que esdevenen complexes.
Qalidès, promotor dels ‘Debats’
Els ‘Debats Qalidès’ és un projecte de l’Associació Qalidès, Terrers del Penedès, en col·laboració amb la DO Penedès. Qalidès és una associació de cellers penedesencs que defensen el caràcter i la qualitat de vins del Penedès, respectuosos amb l’entorn, la seva identitat paisatgística i la riquesa d’un territori amb 2.500 anys d’experiència en la producció vitivinícola.
El cellers que formen part de Qalidès són: Albet i Noya, Avgvstvs Fòrvm, Can Feixes, Can Ràfols dels Caus, Castellroig Sabaté i Coca, Gramona, Jané Ventura, Jean Leon, Mas Comtal, Miguel Torres, Pardas, Mas Candí i Finca Viladellops.
Mireia Torres, actual presidenta, i els membres de l’associació promouen una viticultura sostenible amb el medi ambient, volen donar a conèixer la personalitat i singularitat de vins de terrer; i fer difusió de l’enoturisme del Penedès a través d’experiències úniques amb productes de proximitat.