Amb gairebé una trentena de persones que superava l’aforament inicial, la presidenta de l’associació Qalidès, Terrers del Penedès, Mireia Torres, va iniciar la sessió explicant què és Qalidès, quins són les 12 cellers que formen part i que el públic assistent tindria l’oportunitat de conèixer en aquest cicle els vins de terrer, els més singulars de cada celler. Mireia Torres també va parlar dels objectius en els quals Qalidès treballarà durant el seu mandat, entre ells la nova pàgina web de l’associació i la creació de el “Camí Qalidès”. Torres va destacar la vinculació entre Qalidès i La Taverna de Vinseum i va recolzar la realització d’activitats de promoció d’interès “que relacionin un territori amb zones tan diferents, com és el Penedès, i els productes d’alta qualitat”.

A continuació en Xavier Rubires, enòleg del celler Jean Leon, va iniciar el tast explicant la història singular del celler, que es va originar en 1963 de la mà de Jean Leon. I que amb el temps, aconseguiria prestigi mundial acompanyat del seu enòleg d’excepció, Jaume Rovira.

En Xavier Rubires va conduir de manera molt amena el tast de vins de finca entrellaçant les anècdotes del fundador, un personatge carismàtic i de caràcter encantador, amb les característiques de l’elaboració i criança de cadascun dels vins.

 

 
 
 
 
Tast dels vins
 
Els assistents van poder provar, en primer lloc, Vinya Gigi 2011 un chardonnay fermentat en barrica i que porta el nom de la seva filla, que en nas destaca per la seva intensitat i elegància amb predomini de notes afruitades (cítrics i préssec) acompanyades de notes làctiques, torrades i mel i una gran dimensió en boca. Xavier Rubires va continuar explicant el tarannà del personatge fins que va arribar el torn del Vinya Palau 2007, un *merlot amb notes de fruita vermella madura i fons d’aromes *especiadas i torrades, molt elegant i llaminer que perdura llargament en boca. 
 
A continuació es va provar el Vinya le Havre reserva 2006, un vi que recorda amb el seu nom el viatge als EUA que va fer Jean Leon quan tenia tant només 19 anys buscant fortuna i llibertat. Es tracta d’un vi que destaca per les aromes de fruita vermella madura sobre un fons d’espècies i torrat provinents de la criança en bota, molt equilibrat i un final molt elegant
 
El moment culminant del tast va venir amb el Vinya La Scala 2003, cabernet sauvignon Gran reserva. Provant-ho es van rememorar els moments culminants de la vida de Jean Leon, entre ells el fet que l’anyada 75 fos un dels vins al sopar d’investidura de Ronald Reagan en la Casablanca. Un gran vi de color molt intens amb rivets lleugerament teula, gran complexitat aromàtica amb notes de fruita confitada, espècies, herbes de sotabosc i fumats i encara amb un gran potencial d’envelliment.
 
Tota una Masterclass que tindrà continuïtat els propers dimarts amb les històries singulars de cada celler membre de Qalidès i amb els vins de terrer de cadascun d’ells.