Invertir en AdWords, anuncis a Google, és matemàtica pura. Inverteixes X i obtens Y clics a la teva web o telèfon. Sembla fàcil oi? En realitat no ho és però la nostra feina és aconseguir que ho sigui per vosaltres, els nostres clients. En aquest post intentarem donar llum a com mesurar els resultats que ens donen les campanyes, què és un bon resultat i què podem fer per millorar-lo (tècnica de configuració i optimització de l’anunci a part, que és cosa nostra exclusivament).

 • Què és èxit a AdWords
 • Com mesurar si em surten a compte o no
 • Percepcions errònies
 • Com millorar el resultat

 

El que interessa, i molt, als clients de Dinàmic són resultats fàcils d’entendre com “sí, venen més clients” o la pregunta “em surt a compte?“. Però de vegades això es barreja amb altres percepcions com “no apareixo quan busco el meu servei, això no funciona” o “tinc 30 clics cada dia però no em truca ningú“. Fixem-nos que hem parlat de “percepcions”. Llancem unes quantes preguntes al respecte : 

 • Realment apareixer molts cops (“sempre” ens demanen alguns clients), és positiu? D’això en parlem a continuació.
 • Ja tenim totes les dades? Per exemple, preguntem a la gent que truca o ens contacta per email “com ens has conegut?“. Sense això no podem mesurar l’èxit de les campanyes de pagament. Com saber si invertir 400 euros al mes en Adwords és rentable si no sabem que tenim 15 trucades cada mes de potencials clients?
 • Un cop tenim les dades, reaccionem? O seguim fent les coses com sempre? Potser els clients que venen d’adwords se’ls ha de tractar d’una altra manera? No són del nostre cercle de confiança, ni són del boca a boca. Per tant, potser hem d’incidir més en una visita gratuïta o anar-los a veure a domicili… no ho sé, però hi hauriem de pensar i adaptar-nos. Hem d’obtenir dades dels resultats i millorar la nostra atenció al client / comercial per millorar-la.

Anem a veure unes quantes preguntes bàsiques que ens ajudaran, i molt, a entendre tot això.

 

En termes d’estadístiques d’AdWords, quan podem dir que és un èxit una campanya?

AdWords ens dona moltes dades : preu per paraula, aparicions de l’anunci, qualitat de anunci/campanya/paraula, posició mintjana, CTR, etc… En la nostra opinió, si us passen un informe amb tot això, us estan marejant. Aquestes dades han de servir a un expert per configurar la campanya millor i millor cada dia. I prou.

Amb un sola dada podeu saber si la cosa està funcionant. Bàsicament pel preu del clic. Cert que tot compta, però aquesta senzilla dada és el que ens permet tenir més clics amb el mateix pressupost. I és el que volem: més opcions de que ens contactin. Per exemple, amb 10 euros al dia, 310 euros al mes, volem el màxim de clics i de visites a la web. Tant fàcil com això. 

I com aconseguim el preu per clic mínim?

Google posa el preu per clic a cada anunciant segons molts paràmetres, però sobretot – davant de la competència per les paraules entre diversos anunciants -, prioritza, valora i baixa el preu, a quí fa bé les coses :

 • Feina ben feta per part de Dinàmic = Qualitat de les paraules / anuncis + Qualitat de la web = El que ofereixes queda clar i el que expliques a la web està perfectament relacionat amb el que buscava el potencial client.
 • Això és el que Google valora i recompensa baixant el preu del nostre clic. 

Per Google QUALITAT vol dir que la gent fa clic a l’anunci perquè és el que està buscant realment (està donant un bon servei d’anuncis: útil) i després es queda a la web llegint (es confirma que és el que buscaven).

 • Resum: preu baix perquè fem les coses bé i hem treballat la campanya = més clics amb igual pressupost, que és el nostre objectiu.

Tot i que no aprofundirem en aquest article, apunteu el concepte “(el futur client) es queda a la web llegint“. Això vol dir que com és la nostra web també afecta, i molt, al resultat que obtenim: a les trucades o contactes que ens faran. 

Perquè poques visualitzacions de l’anunci són un bon senyal?

Si l’anunci s’ha de mostar 10.000 vegades per tal que 5 persones hi facin clic és que no estem ensenyant un bon anunci a la gent que REALMENT està buscant el_servei_que_ofereixes. Malament.

Això per google és mala qualitat i per tant ens pot sortir el clic a entre 1-2 euros, o més. Així que per aquells teòrics 310 euros al mes, tindrem 5-10 clics per dia. Això sí, es veurà molt l’anunci però amb poca gent que realment estigui buscant els nostres seveis. Feina mal feta. 

En canvi

Si la campanya / anunci(s) / paraules estan ben treballats, els anuncis es mostraràn realment a quí està buscant el_servei_que_ofereixes. Bona feina.

Això redundarà en més clics perquè estem encertant ensenyar l’anunci a qui REALMENT busca el que oferim. I google ens recompensarà amb un preu per clic més baix, podent tenir segons els 310 euros al mes d’exemple, 30 clics en un dia. Això sí, l’anunci es veurà poc, només a la gent que realment busca el nostre servei (això google ho sap amb la molta informació que té disponible). 

Com mesurar si AdWords ens és rentable i si invertir més ens beneficia?

El resultat dels AdWords es calcula amb 2 paràmetres fàcils d’entendre, i no tant d’aconseguir:

 • “Contactes”
 • “Contactes que firmen”.

D’aquí obtindrem el cost per contacte i el cost per contractació. Dividint : 

 • Inversió (p.e 310 euros) / Contactes = cost per contacte
 • Inversió (p.e 310 euros) / Contractes = cost per contractació

Aleshores és quan vosatres, els nostres clients, heu de valorar si 10 o 70 o 150 euros per contractació (i/o per contacte) us és rentable.

Un increment de pressupost actualitzarà aquest valor (cost per contacte i cost per contractació) i s’ha de veure si us millora o no l’escenari. Amb això hem d’anar jugant quan la campanya està madura (aprox. un mes i mig després de començar-la).

A partir d’aquí tenim moltes altres consideracions, però el camí és el correcte i hauriem d’estar veient resultats molt positius.

Per a deixar a l’aire per parlar-ne quan vulgueu: 

 • Què passa si tinc molts contactes però no contractacions? 
 • Què passa si no sé quans contactes venen de AdWords?
 • Fem anuncis gràfics? 
 • Incrementar el pressupost incrementarà els resultats? 

Parlem? Truca ara i no ho deixis per demà, cada dia és una oportunitat perduda.