Convé preguntar-se i analitzar què ha canviat i per què, avui dia, hauríem de preveure una bona partida econòmica anual per mantenir la nostra web al dia, en un allotjament de qualitat per evitar sorpreses tant de seguretat com econòmiques. Hem parlat de perquè cal i quins són els elements que provoquen aquest escenari a l’article “Deixarà de funcionar la teva web? 2 coses a tenir en compte”. Anem a per la solució.

 

Les diferències respecte el que passava fa 3 anys (i que analitzem a l’article d’aleshores manteniment de la web i les intrusions) són que avui dia :

  • Perfeccionament i automatització dels atacs: hi ha milers d’atacs a cada web, cada dia. A la teva també. Fa ben bé 10 o 15 anys a l’estiu, setmana santa o nadals patiem perquè les vacances escolars feien que els aprenents de hacker es posessin a treballar. Ara són robots que busquen qualsevol forat mal tapat per entrar. I els robots no es cansen: busquen i busquen.
  • La complexitat de les webs ha crescut: wordpress és un monstre, un gran sistema, al que li afegim multi-idioma, comerç electrònic, plantilles espectaculars, constructors visuals, slides amb grans efectes, etc… Cadascun d’aquests elements pot ser una porta d’entrada.

Aquesta complexitat i interacció entre diferents “programes” fa que una actualització pugui ser crítica i que aquests elements “deixin d’entendre’s”, deixant inoperatiu part o tota la nostra web.

Entre les desenes d’actualitzacions de wordpress dels darrers dos anys, mínim dues d‘elles han deixat fora de joc massivament diversos websites, sempre que no es facin per part d’un expert, clar. Amb la desagradable doble sorpresa de tenir que arreglar una web que no funciona i de tenir que fer front a una despesa econòmica important.

I la solució? Com evitem els problemes de seguretat i actualitzacions del nostre WordPress?

pirates

  • Allotjar-se a un bon hosting, amb controls de seguretat. Firewalls, escaneig de fitxers modificats, bloquejos de males pràctiques, mitigació d’atacs, etc…
  • Sistemes específics per wordpress. Com un sistema de seguretat propi per a wordpress amb plugins, polítiques del sistema, optimització per a CMS, … .
  • Que el manteniment estigui fet per professionals d’alt nivell. I a poder ser un equip : actualitzador (proves prèvies, copia + actualització), programador senior, administrador de sistemes, etc…
  • Pagar per tots els plugins que siguin de pagament. Cada any.
  • Preveure que a partir d’ara el nostre web ens reclamarà una inversió constant per reparar-lo o posar-lo al dia a nivell tècnic. Reservem una partida econòmica per fer-hi front.

I tot això quin cost té? Doncs bastant més alt del que estem acostumats. Parlem d’entre 300 i 600 euros per any en funció del site, arribant a 1.000 euros en casos de grans portals (parlem de 3000 continguts).

Tots, des del pastisser fins a la gran corporació, tenim unes webs que res tenen a veure en quan a resultats o funcionalitats amb les de fa 3 anys. Realment ens ajuden a vendre, a projectar una bona imatge, i fan de tot (multiidioma, classes online, venda per internet, reserves online, reserves…). Aquest increment de complexitat fa que haguem de canviar el xip sobre el que pensem què necessita una web tant de tenir-ne cura com d’aplicar-hi cures. Cura i cures.

Hem de ser realistes i per a webs mitjanes o complexes (multiidioma, camps o taxonomies personalitzades, plantilles complexes, ecommerce, plugins potents, etc…) s’ha de preveure una important partida anual de manteniment i correcció d’errors d’actualització. Com el nostre cotxe, necessitem un manteniment seriós sinó volem trobar-nos amb una web sense funcionar i amb un cost de neteja i/o re-programació de més de 1.500 euros. I no exagerem, és un import habitual si no prenem les mesures adequades.

Per tant, hem de preveure : pagament anual de plugins (100 euros de mitjana) + allotjament alta qualitat i securitzat (sobre 290 euros) + actualitzacions controlades (uns 200 euros) + partida de reparació quan les actualitzacions desmuntin tot (aprox. 200-400 euros any). Aplicant una senzilla regla de meitat del cost per a webs petites i doble del cost per a webs mitjanes / grans

I comptar amb quí sàpiga gestionar tot això i explicar-nos-ho. En parlem?