Tota web necessita allotjament. Això vol dir uns recursos – espai disc, connexió a internet, processador, memòria – en un servidor connectat a internet. D’aquesta forma quan algú tecleja la vostra web a un navegador (p.e. www.dinamiccomunicacio.com) aquell servidor li “entrega” la web després de fer-hi unes tasques tècniques. Això es pot trobar per 90 euros l’any a Arsys, 1and1, nominalia, cdmon, etc…

Però l’escenari ha canviat en els darrers anys. L’entrada dels CMS (content management system) ha fet que les webs siguin dinàmiques, un complex sistema a nivell tècnic de administració de contingut. Una maravella, practicament com un windows per fer i administrar webs. No fer una web amb Joomla, WordPress o Drupal avui dia no té sentit per tot el que aporten. I gratis.

Però aquest “gratis” té truc. Realment són open-source: entre tota la comunitat s’aporta detectar errors, millores, programació de noves funcionalitats, etc… Entre tothom s’ha construït i millorat el sistema WordPress, per posar un exemple. Un concepte preciós, sempre que tinguem la seguretat d’estar en bones mans.

Una de les coses bones del concepte pot jugar en contra nostra: la transparència. Quan apareix una actualització del sistema que tapa un forat de seguretat o una vulnerabilitat (un defecte ón qualsevol amb uns coneixements mitjans de programació pot fer “coses” a la nostra web) s’explica quin és l’error i com entrar en un sistema no protegit, no actualitzat. A tot el món.

Sota aquest escenari val la pena comptar amb diferents vies per assegurar al màxim la integritat de la nostra web.

Una infraestructura especialitzada

Aquí és on empreses com la nostra han d’aportar valor. Per aquest motiu invertim en servidors propis i amb una configuració el màxim de protegida possible per als sistemes amb que desenvolupem les webs : WordPress i Joomla. Un complex sistema d’avisos, de firewall, d’antiespies, d’antirojans i demés polítiques de seguretat que bloquegen els atacs. En tenim un mínim de 20 cada dia registrats i aturats.

Una “persona” darrera

Sense entrar que la millor cura és la previsió i impedir que ens entrin, si ens entren de res serveix que quan tenim el problema ens tallin la web (és el que fan Arsys o 1and1 per exemple) i ens diguin “arregla el problema, quan estigui arreglat te la tornem a obrir”.

O que intentis parlar amb algú quan tens un greu problema i et contesti un operador que no et coneix i que tira pilotes fora. Recorda que el problema el tens tú, no ells.

Aquí és ón tenir algú : el Jaume, la Laia, el Rubèn, etc… marca la diferència.

Actualitzacions al moment, immediates

Recordem el que hem explicat: quan es fa públic un forat de seguretat a WordPress (per exemple) i com aprofitar-lo ho sabem nosaltres, a Dinàmic, però també tots els hackers o aficionats o màfies del món. Per tant la rapidesa d’actualització és crucial. Aquí estem nosaltres de nou.

En resum, nosaltres us parlarem de manteniment tècnic de la web i no de hosting. Perquè no val la pena parlar dels desastres que s’han viscut si podem parlar del 4 anys que portem sense una intrusió. I que si passa, aquí estarem per ajudar des del primer moment.