pantalla de programa d'anàlisi de weywords

L’optimització és el procés de fer que alguna cosa sigui el millor possible amb els recursos limitats disponibles.

Roger R. Martin

Escollir paraules clau per al teu posicionament

Quan volem fer SEO – optimització per a cercadors, posicionament web – a una web des del nostre dia a dia de projectes i assessoria de marketing digital, una de les primeres accions és l’elecció de paraules clau. Un aspecte fonamental per poder orientar el nostre contingut a les paraules per les quals volem que ens trobin.

Tot i això, un error comú que molts cometen és confiar únicament en la intuïció en seleccionar aquestes paraules clau per posicionar, sense dur a terme un anàlisi de keywords formal. Aquest enfocament intuïtiu pot semblar temptador, però pot portar a resultats sorprenentment baixos, essent l’esforç una oportunitat perduda.

Potser ja esteu fent SEO sense saber-ho. Per exemple usant eines molt intuïtives com Yoast SEO o RankMath per aconseguir bona puntuació en els teus continguts dins de WordPress seguint les seves fàcils recomanacions. Però compte, estaràs fent un esforç important però amb unes paraules clau triades per tu, amb la teva intuïció.

Un exemple d’elecció de paraules clau per intuïció

 • Intuïm que per al nostre producte o servei de dietètica podem fer servir “Aprimar Carxofa”. Fixa’t que diem paraula clau, keyword (o als seus plurals) indistintament però que solen ser 2, 3, 4 paraules “juntes”. Com solem cercar “Altaveu Bluetooth”, “Despatx dret laboral”, etc… Deixem el long tail per als avançats.
 • Segur que ho busca molta gent, oi? Podem començar a treballar amb ella per dirigir el nostre contingut per a posicionar-nos al cercador per aquesta paraula(es).
 • Doncs bé, ens ha fallat la intuïció, només hi ha entre 0 i 40 cerques al mes a tota Espanya. Diem perquè ens surt surt “N/A” (irrellevant).

Paraula carxofa irrellevant

 • Les bones notícies són que amb un anàlisi de keywords (paraules clau), podem descobrir un terme alternatiu “Càpsula Carxofa” que el busquen 5.500 persones al mes (en castellà).

Un increment de les possibilitats de venda de més de x100 vegades!

Què passa si no fem un Anàlisi de Keywords formal

Falta de precisió: La intuïció pot ser imprecisa quan es tracta de predir el comportament de com majoritàriament executa les cerques la gent. De fet us diem que acostuma a fallar força, fins i tot confiant en la intuïció des dels nostres anys d’experiència.

Pèrdua d’oportunitats: Correm el risc de passar per alt paraules clau valuoses que ens podrien generar un gran volum de trànsit i conversions. Un anàlisi de keywords ens ajuda a identificar aquestes oportunitats ocultes i a capitalitzar-les a la nostra estratègia de màrqueting.

Competència desigual: Sense un anàlisi de keywords, és difícil avaluar la competitivitat de certes paraules clau i entendre quant tan difícil serà posicionar-nos per a elles en els resultats de cerca. Si la resta de competidors sí que ho fa, estem posant en clar desavantatge la nostra pàgina web.

Malbaratament de recursos: El temps i els recursos que dediques a crear contingut estan completament desaprofitats si apostes per optimitzar una de les teves pàgines web (p.e. “Alacahofin”) amb unes keywords perdedores. Sense un anàlisi de keywords, dediquem aquest esforç per a molt poc públic potencial. Aquí és un anàlisi de keywords et dirigirà, aprofitarà l’esforç i aclarirà sobre què estas comunicant.

Com seleccionar les keywords adequades

Ara que ja tens clara la importància de les keywords que triïs, veurem com es fa:

1.- Defineix el teu objectiu SEO: Busques trànsit, conversions o tots dos?

Això queda apuntat perquè dóna per a un altre article. Us poso un exemple: no és el mateix escenari tenir un ecommerce que busquem a la gent que vol comprar aquest “Carxofin” (del nostre exemple) que la gent que està buscant un dietista. O si som el fabricant del producte i no tenim venda en línia. Les paraules que triarem seran diferents.

2.- Utilitza una eina com Google Keyword Planner, SEMrush, Mangotools, KWHero, etc.

Normalment aquestes eines són de pagament, si les volem per a que ens permetin anar ràpid i ens donin alternatives amb bons resultats. Són eines esencials pel teu anàlisi de keywords, i donen un valor espectacular. Són subscripcions mensuals que nosaltres com a assessoria de màrqueting tenim pagades sempre. Però si vols atrevir-te, només necessitaràs pagar-les un mes (sobre els 50-70€).

pantalla inicial kwfinder

3.- Explora paraules clau rellevants i el seu volum de cerca mensual.

Tingues en compte que per cada pàgina de la teva web, has de fer un estudi de les paraules que vols “atacar”, sense tenir en compte la resta de pàgines. I així una per una. Així que seguim amb l’exemple del nostre “Carxofin”.

Lo interessant ve ara:

PRIMER PAS ! al teu anàlisi de keywords (Keyword research) : Fes un llistat de 5 o 6 termes de cerca que creguis que poden tenir un bon volum de cerques. Sí, per intuïció.

4.- Avalua la dificultat i la competència de cada paraula clau.

SEGON PAS ! al teu anàlisi de keywords (Keyword research) : Ara agafar una de les eines i prova la teva primera opció de keyword (paraula clau). L’eina de Keyword Planner / Finder us indicarà:

 • Nombre de recerques mensuals (al país que li diguis).
 • Dificultat de posicionament (entre 0 i 100). Una dificultat de més de 10 és assumible, de més 20 competida i de més de 30 força difícil si no fem gaires més accions que les d’aquest article. Com més competència i més forta sigui aquesta, més dificultat.
 • ALTERNATIVES. Vet aquí la força. Et valorarà la teva proposta de keyword, però et donarà alternatives semblants però molt més atractives. En el nostre exemple buscàvem “Carxofa aprimar-se” (màxim de 40 cerques al mes) i, jugant amb l’eina, podem arribar a trobar “Càpsules Carxofa” (5.500 cerques al mes). De fet sense interactuar res amb ella ja ens dóna un interessant “Pastilles carxofes” de 580 cerques mensuals.

llistat de keywords

5.- Prioritza aquelles amb un equilibri òptim entre volum, dificultat.

TERCER PAS ! al teu anàlisi de keywords (Keyword research) : Apunta totes les alternatives que et semblin interessants. Aquestes eines que et recomanem també tenen utilitats per “apuntar” i comparar, com llistes. Sense oblidar l’Excel que per la seva simplicitat pot ser una excel·lent opció i de fet és el que fem servir nosaltres.

 • Un cop tinguis apuntades algunes alternatives interessants. repeteix el procés des del SEGON PAS però usant el teu segon terme de cerca (PRIMER PAS).
 • I repeteix i repeteix fins que hagi esgotat els teus 3 o 4 termes de cerca de la teva intuïció i tinguis una llista d’alternatives molt més avantatjoses.

Al final tindràs una llista de paraules clau per a cadascuna de les pàgines que vulguis optimitzar. Tria llavors la(es) millor(s) de cada pàgina (1 o 2) i ja ho tens. Ja tens el teu anàlisi del keywords.

6.- Monitora el rendiment i ajusta segons calgui per optimitzar la teva estratègia.

Ja per avançats, i qui pugui pagar l’eina mensualment, podeu anar veient mes a mes com la vostra posició va creixent.

Aplica els resultats de la teva anàlisi de keywords al teu lloc web

De nou ens donaria per a un article sencer i ens quedaríem curts. Investiga eines que amb unes 2h aprendràs a utilitzar. Tenen versions gratuïtes limitades però funcionals. A les webs de les pròpies eines, o a youtube, trobaràs vídeos explicatius molt fàcils. Una mica més avall et donem noms d’eines, nosaltres triem Rank Math PRO.

Resultat de puntuació

Aquí podràs aplicar les paraules clau guanyadores. Només 1 o 2 per pàgina. Segueix les instruccions de l’eina i mira com va donant punts fins a arribar a una bona puntuació.

Ja ho tens.

Eines per fer anàlisi de keywords

N’hem donat moltes al llarg de l’article. Però te les recordem

Localitzar paraules clau per fer el teu anàlisi de Keywords

 • Google Keyword Planner
  Gratuït però dins de Google Ads, on t’has de crear un compte. No és tan intuïtiva com les altres ni et dóna tantes alternatives i eines.
 •  Mangotools – KwFinder
  Una de les nostres preferides. Té tot el que necessites de manera molt fàcil i intuïtiva.
 • KWHero
  No l’hem provat a fons, però ens està sorprenent i pot ser una bona alternativa.
 • Dinorank
  Compte, no fa moltes de les coses que hem explicat a l’article però en fa moltes altres. Bé per fer el monitoratge mensual a bon preu.

Realment qualsevol eina que faci Keyword research probablement estigui bé, totes fan una mica el mateix. Busca que tingui una política de devolucions si no estàs content i llest.

Per aplicar el resultat de l’anàlisi de keywords a les pàgines de la teva web

Si ens centrem en les que ho posen fàcil per aplicar els teus keywords, triarem un parell de Plugins per a wordpdress:

 • MathRank PRO
  Té la versió Free et pot servir per començar.
  La versió PRO, de pagament, uns 95$ a l’any. La nostra preferida. Inclosa als nostres “hostings + manteniment wordpress”. GRATIS (sí, el pagament va del nostre compte). Si li dedicaràs temps, millor fer-ho en gran, no?
 • Yoast SEO
  Una de les pioneres i escollides per molts. Nosaltres opinem que s’ha quedat una mica enrere, però continua essent una bona elecció. Té versió Free i versió Pro. No és la nostra triada així que no està inclosa en cap dels nostres serveis. Si la vols PRO, hauràs de passar per caixa anualment.

Ens deixes ajudar-te amb el teu SEO? 🚀

Descobrir i gestionar les paraules és adictiu, divertit i ho pots fer tu mateix. Però també consumeix molt de temps, requereix dedicació i els resultats milloren amb l’experiència. Així que et convidem a pensar en Dinàmic Comunicació per a ajudar-te amb el teu SEO i et donem uns motius:

 • Som com ninjes del SEO: El nostre equip està sempre amb les darreres tendències i canvis en els algorismes de cerca. Ens encanta aquesta feina i ens encanta veure com els nostres clients creixen gràcies a això.
 • Tenim les eines que fan la màgia: Ja t’hem dit quines són, però expreme-les és el nostre dia a dia. Ens donen una visió més profunda de quines paraules clau poden funcionar millor per a tu. És com tenir ulleres de visió nocturna en un bosc fosc!
 • Estalvi de temps = cafès al matí més tranquils: Deixant-nos encarregar de l’anàlisi de keywords i la resta del SEO, pots invertir més temps en el que realment t’agrada fer. Nosaltres ens ocupem de les recerques mentre tu et prens el cafè del matí més tranquil.
 • Creixem junts: El que més ens importa és veure com aconsegueixes els teus objectius. Ens ajustem al que necessites i canviem amb tu si cal.
 • Estem aquí per tu: El món del SEO canvia ràpid, però estarem aquí per ajudar-te a adaptar-te i mantenir-te al capdavant. Considera’ns com el teu equip de SEO dedicat.

Visita els nostres productes de marketing digital Km0