L’estrella i la gran preocupació, “la conversió”. Aquest passat mes de Maig hem estat impartint uns cursos de Community Manager i eMàrketing organitzats per ACAVe, Asociación Empresarial de Agencias de Viajes, formada per més de 500 agències de viatges centrals, el que representa els interesos d’uns 1000 punts de venda. Ha estat un mes intens amb 3 edicions del curs, 2 ciutats – Madrid i Barcelona – i quasi 100 assistents. 

 

Les expectatives de tots els assistents, professionals d’empreses adherides a l’associació i per tant del sector AAVV, eren molt altes en començar i el feedback rebut ens dóna una bona valoració del temps invertit en finalitzar. Els assistents eren molt variats: des d’empresaris que volien analitzar la necessitat d’obrir-se a les xarxes socials, fins a alguns professionals que el seu dia a dia era 100% de gestió dels mitjans socials de la seva empresa (alguns fins i tot acabant Postgraus en emàrqueting) i passant per microempreses amb bons espais socials i la idea posada sobretot en convertir.

A part d’un bon balanç i el sabor de l’esforç i la feina ben feta (encara que quedi malament dir-ho un mateix), em quedo amb l’enriquidor que ha estat escoltar, aprendre, veure casos d’aplicació reals i l’obligació de reflexionar sobre el nostre dia a dia a Dinamic Comunicació per aportar coses noves als assistents: un mètode, moltes reflexions per alinear-lo amb el negoci de cada un i un camí a seguir després del curs. Però sobretot fent incís en el que es volia, majoritàriament, obtenir del curs : ¿com convertir?

 

1. Triar bé les xarxes socials adequades per al nostre cas

mapa redes

Una de les preguntes més recurrents era “he d’estar a Twitter?” És a dir, “l’esforç de ser-hi (gens menyspreable) m’ajudarà a vendre més?“. Evidentment la pregunta variava segons qui preguntava “he d’estar a … Linkedin, Instagram, Pinterest, etc …“.

El millor va ser escoltar diversos testimonis. Hi havia casos d’empreses que NOMÉS usaven twitter i els anava molt bé, o altres que a linkedin feien negoci real, uns altres que parlaven de l’oportunitat de Pinterest, … Cadascú tenia la seva pròpia experiència amb el que podem concloure que NO hi ha una recepta per tots i que qualsevol xarxa social és susceptible de ser-nos útil.

Un mètode BBB (bo, bonic i barat) per treballar en xarxes socials i prendre bones decisions és el debat intern i la tempesta d’idees en la nostra empresa: plantejar moltes preguntes i debatre i debatre. I decidir si estar (i com estar) a Linkedin / Pinterest / Instagram / … no és una excepció:

postits

Observar abans
 • Què fa la competència?
 • Quina tendència hi ha el nostre model de negoci a l’estranger?
 • Com ho fan?
 • Què expliquen?
 • Com divideixen els continguts?
 • Com diversifiquen temàtiques?
 • Com intenten convertir?
Què volen els nostres clients
 • Què busquen?
 • Què els pot ajudar?
 • Ón són?
 • Com em dirigeixo a ells de forma natural, sense fer “propaganda”?
Llistem les xarxes socials candidates i parlem i parlem sobre elles
 • Què hi farem?
 • Què exposarem?
 • Quins tipus de contingut els són útils als clients?
 • Com, finalment, arribem a ells amb productes?

Però de debò! seiem amb el nostre equip i parlem i parlem … i apuntem idees, pros, contres, casos … i sí, els post-it serveixen per al procés, i molt.

 

2. La política de continguts: objectius i tipus de contingut

Estrategia

Ho hem sentit moltes vegades i és MOLT cert: cal definir objectius. Però us seré sincer: és una de les tasques més abstractes, difícils d’explicar i de posar-ne exemples.

Així que per evitar el síndrome de la fulla en blanc “i quins objectius poso?” per una reflexió constant: cada xarxa social, cada tipus de contingut, cada “post”, cada foto que pengem … preguntem-nos

 • De què li serveix al meu client?
 • Li agradarà?
 • Li serà útil?
 • Em serveix a mi per aconseguir “el que vull” per al negoci?

Segur que amb el temps podem definir de manera natural aquest “el que vull”.

Però sobretot, diversitat. Hem d’oferir múltiples tipus de continguts: lúdics, interessants, que ajudin a fidelitzar, a entendre el producte, a canviar percepcions … i a vendre.

Era curiós com responent a preguntes tipus “però diuen que només retuitejar és mala política” o “posar ofertes constantment ¿ho veus bé?” “Poso les meves fotos de viatges ¿faig bé?” Em vaig veure responent repetidament “si només fas això … evidentment alguna cosa falla, has de reflexionar i diversificar “i” ¿tu creus que als teus usuaris els aporta alguna cosa això que fas? ¿I al teu negoci?

Insisteixo: seiem amb el nostre equip i parlem i parlem … i apuntem idees, pros, contres, casos, tipus de contingut, idees per a sèries …

 

3. Els millors canals i eines per convertir: canvi de xip

Una altra gran preocupació que s’ha sentit ha estat “tinc milers de seguidors però no veig que em serveixi de gaire … em diuen ‘quines fotos tan boniques’ i ja està … no veig en què em pot ser útil“.

Segons vam veure amb eines de Google https://www.thinkwithgoogle.com/tools/ (Algunes molt difícils d’explicar i aprofitar per vastes i immenses), al sector AAVV, les xarxes socials són útils en les ⅔ primeres parts del procés de compra (d’informació i fins i tot decisió) però completament estèrils en el moment de formalitzar la compra.

INCÍS
Atents a les eines que intenten implantar les pròpies xarxes socials per pal·liar això
com els pagaments a Messenger de Facebook
(http://wwwhatsnew.com/2015/05/27/como-funciona-el-sistema-de-pagos-integrado-en-facebook-messenger/)

 

Tot i les dades descoratjadores sobre les xarxes socials, aquests primers passos en què es decideix un viatge o la compra d’un producte en xarxes socials és crucial per, esporadicament, dirigir al públic cap a espais més idonis per a formalitzar la compra:

 • Landing Page: pàgina específica de producte concret amb Call to Action – pagament idealment -. Des dels mitjans socials on participem hem de dirigir als nostres seguidors a la landing on poden formalitzar la compra.
 • Email màrqueting: és un dels canals que ens permetrà aplicar el punt
 • Contacte directe: sí, segueix venent, una trucada, una visita, una cita …

 

Així que tota la nostra comunitat ha de servir, entre altres coses però molt principalment, per esporàdicament poder-los transmetre una possibilitat de compra i “apartar-los” per poder explicar-los i tancar el tracte.

 

4. Personalització, tracte individualitzat

crowd

Acabo amb la certesa que hem aconseguit canviar actituds i que el curs ha servit bàsicament per activar els cervells, obrir noves vies i, sí clar, aprendre alguns mètodes i eines noves.

Però estic convençut que els darrers 60 minuts de final del curs han estat gairebé un xoc per a TOTS els assistents. Fins i tot les cares dels més avançats que durant el 80% del curs han estat de “estic afermant i veient un nou enfocament d’una cosa que ja sé” en aquesta última hora de curs ha estat de “mare meva”.

Aquesta hora final servia per reflexionar:

ja tenim algunes eines, procediments i reflexions per tornar a les nostres empreses i començar a alinear tot això amb el nostre producte, objectius, metes, … per a la nostra empresa. Però tot això ho tenen els “grans” i amb “més de tot”. Els grans tenen més diners, més personal qualificat (els millors gairebé), més formació interna, més informes de comportaments dels clients, més sistemes de control … Llavors, què podem fer els “mitjans o petits”?

Podem fer el que els grans no poden: buscar un nínxol, una especialitat (que probablement JA tingueu) i  mimar cadascun dels nostres clients.

T’ha picat la curiositat? Probablement t’interessi l’article “Active Campaign, una eina que ens ajudarà a canviar el xip per convertir” que publicarem en breu.